Vi tar vårt ansvar som förälder

De sociala medierna har blivit överrösta med haschtaggen #metoo där kvinnor berättat om sina berättelse kring sexuella ofredande, även jag här i ett tidigare inlägg. Jag mår illa när jag läser vad alla kvinnor har fått stå ut med, allt i från nyp i rumpan till våldtäckt. Allt i från uteställen, till skolan, till arbetsplatser. Allt i från kollegor, killar på krogen, chefen till främmande män ute på gatan.

I mitt arbete försöker jag att sprida kunskap kring hur vi ska kunna få våra barn att känna sig trygga i den miljön där de befinner sig i och på olika arenor. Jag föreläser hur viktigta vi vuxna ska vara för våra barn, vikten att ta vårt ansvar för våra barn och givetvis över oss själva. Det förekommer mobbning långt innan barnen börjar i skolan och långt upp i vuxen ålder. Den psykiska ohälsan öka bland våra ungdomar och nu detta med att så många tjejer/kvinnor har blivit sexuellt trakasserade på olika sätt.

Tryggheten försvinner, tilliten försvinner, förtroendet, närheten, kärleken, ömheten försvinner!

Hur ska vi göra då?

Den frågan är för stor för att kunna svara på så här men det vi alla kan hjälpas åt med när det gäller förebyggandet av sexuellt våld och ofredande är att

1. Var en god förebild, både ditt sätt hur du prata och tilltala folk ( i detta fall tjejer/kvinnor)men också hur du beter dig kring andra

2. Prata med ditt barn! Prata med din dotter om vikten kring “din kropp är din kropp och ingen annans” Att ingen ska få kränka dig och din kropp och din värdighet. Att ingen ska ta bort din trygghet kring din kropp. Prata med din son om att ett NEJ är alltid ett NEJ! Prata om vad sexuella trakasserier är och vad det betyder. Att kalla någon för könsord eller h-ordet är också en sexuell trakasseri. Prata om känslorna, om konsekvenserna, prata om hur det kan påverka en tjej/kvinna om hon blir utnyttjad mot sin vilja.

3. Förklara vad man ska göra om något av ovanstående händer. Vad ska en pojke göra om han har ofredat en tjej? Vad ska en tjej göra om hon har blivit ofredad?

Jag ska ta mitt ansvar som förälder och prata med mina pojkar om vikten kring att man göra ALDRIG något mot någon om personen själv inte vill och är med på det.

Vi måste visa våra barn att det ska vara tryggt på alla platser och arenor utan att man ska känna sig otrygg eller undviker ställen bara för att man är rädd. Vi ska visa våran barn att kärlek om närheten är något vackert och något som vi alla behöver, men då på rätt grunder.

Ha nu en fin fredag

Kram Lisa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *